fbpx

Over de jaren heen neemt je gewicht stilletjes aan toe. Zonder dat je het doorhebt ben je na een jaar ineens weer drie kilo zwaarder. Op een gegeven moment is de maat letterlijk en figuurlijk vol. Je besluit om wat aan je overgewicht te gaan doen en wilt afvallen.

Ik zeg altijd zo, het heeft vaak jaren gekost om aan te komen. Verwacht dan ook niet dat de kilo’s er snel afgaan. Daarnaast wil je ook dat de kilo’s er blijvend afgaan en niet tijdelijk. Helaas komt jojoën nog steeds bij meer dan 90% van de gevallen voor.

Een blijvende gedragsverandering gaat niet over een nacht ijs, dit heeft mij doen besluiten om cliënten alleen voor een periode van twaalf weken te begeleiden! Ik vertel je hier graag meer over.

De oplossing klinkt makkelijk

Wil je blijvend een gezond gewicht? Ga minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Kies voor een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga echt op zoek naar een voedingspatroon die je levenslang kunt volhouden en zorg daarbij voor de juiste balans tussen gezond en genieten. Het klinkt allemaal zo makkelijk maar helaas is het dat niet! Wanneer we blijvend succes willen boeken moeten we onze gewoontes en conditioneringen gaan veranderen, hier komen vele uitdagingen bij kijken.

“Als het makkelijk was om blijvend af te vallen, zou iedereen dat wel doen.”

Gewoontes doorbreek je niet zomaar

Bij een verandering speelt gewoontegedrag een essentiële rol. Een keer ander gedrag vertonen, zoals het eten van een gezond ontbijt is niet genoeg om een blijvende verandering te realiseren. Om blijvend te veranderen, moeten we streven naar nieuwe gewoontes die je kunt volhouden. Ze moeten je zo min mogelijk moeite gaan kosten. Maar juist dat is ingewikkeld, we kiezen namelijk het liefst voor de automatische piloot. Ons brein is namelijk ingericht op het automatisch herhalen van gedrag dat werkt en weinig moeite kost, zo ontstaat gewoontegedrag.

Het aantal dagen

Er is helaas geen gouden regel voor het aantal dagen of het aantal keer dat je een nieuwe gewoonte hebt uitgevoerd, voordat het vast in je systeem zit. Een nieuwe gewoonte aanleren hangt af van hoe consistent je bent in je nieuwe gedrag, hoeveel plezier je ervaart in je nieuwe gedrag en welke beloningen je inbouwt.

“Gezond afvallen is een kwestie van de lange adem.”

Hulp bij vallen en opstaan

Op lange termijn kun je enorm veel voordelen hebben van een gezond eetpatroon. Helaas heeft het op korte termijn wat nadelen, omdat er veranderingen plaatsvinden die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Dit levert dus al snel een conflict op tussen je oude en nieuwe gedrag.

Zomaar veranderen gaat helaas niet over een nacht ijs. Hiervoor is een portie moed, doorzettingsvermogen en discipline nodig. Het is een proces van vallen en opstaan, het is fijn als je hier niet alleen voorstaat. De kans op succes wordt vergroot wanneer je een stok achter de deur hebt. Tijdens een veranderproces gaan er hoe dan ook moeilijkheden op je pad komen, overwin ze samen met bijvoorbeeld je partner of een diëtist!

“Tijdens het vallen en opstaan is er moed, doorzettingsvermogen en discipline nodig.”

De lange termijn wint altijd

Tijdens mijn begeleiding ligt de focus op een duurzame gedragsverandering en dat is niet voor niets. Om een gewenst doel te bereiken en te behouden, dienen er nieuwe gezondere gewoontes ontwikkelt te worden. Door nieuwe gewoontes te blijven herhalen worden ze er dusdanig ingesleten, zodat ze op een gegeven moment automatisch gaan. Met als gevolg dat het gewicht langzaam afneemt en de lichaamssamenstelling gezonder wordt. 

Uiteindelijk gaat het erom dat het voedingspatroon op de lange termijn houdbaar is, want alleen zo bereik je een blijvend resultaat! Nee dit verhaal is niet sexy, maar wel de enigste effectieve manier om op termijn jouw gewenste situatie te bereiken en te behouden.

“Tijdens een gedragsverandering ervaar je korte termijn pijn, maar lange termijn fijn.”

Start vandaag nog!

Wil jij nu echt is een keer je streefgewicht behalen en behouden? Ga zelf aan de slag met mijn gratis 10-stappenplan en reken voor eens en altijd af met de overtollige kilo’s.

Kom je er zelf niet uit? Dan biedt mijn 12 weken afvalprogramma de uitkomst. Tijdens deze 12 weken krijg je alle handvatten voor een levenslang gezond voedingspatroon! We gaan samen op zoek naar de juiste balans, die jij de rest van je leven kunt volhouden. Met een effectief en praktisch programma werken we naar een realistisch doel toe.

“Maak van nieuwe gewoontes een automatisme en val je blijvend kilo’s af!”


Online Diëtist | Sander Kluijtmans
Expertise in lichamelijke gezondheid: voeding, afvallen en gedragsverandering.

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Diëtist

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *