fbpx

Vezels zijn voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een verzadigd gevoel en onze stoelgang.

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor een groep koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Ons eten bevat een mengsel van vele verschillende soorten vezels. Al deze verschillende soorten vezels hebben verschillende functies in ons lichaam.

Vezels kan je onderscheiden in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Bij fermentatie komen ook stoffen en energie vrij die ons lichaam kan gebruiken. Vezels die niet gefermenteerd worden verlaten ongewijzigd het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de voedingsvezels die we eten in de dikke darm wordt gefermenteerd. Zowel fermenteerbare als niet-fermenteerbare voedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid en hebben specifieke eigenschappen.

Fruit en groente bevatten vooral fermenteerbare vezels en volkoren graanproducten bevatten vooral niet-fermenteerbare vezels.

Om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen, kan je de volgende producten in deze hoeveelheden eten:

  • 250 gram groente per dag

  • 200 gram fruit per dag

  • 25 gram ongezouten noten per dag

  • 3 à 5 opscheplepels volkoren pasta/zilvervliesrijst of aardappelen per dag

  • 3 à 5 sneetjes volkoren brood per dag voor vrouwen

  • 5 à 8 sneetjes volkoren brood per dag voor mannen

  • 2 à 3 opscheplepels peulvruchten per week

    Let op: de hoeveelheid boterhammen en opscheplepels graanproducten is afhankelijk van jouw lengte, gewicht, leeftijd en doel.


    0 Comments

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *