fbpx

Geen vlees, vis, eieren, zuivelproducten en andere producten van dierlijke oorsprong. Steeds meer mensen kiezen ervoor alle dierlijke producten uit hun voeding te schrappen. Dit kan zijn door gezondheidsvoordelen, de voedingsindustrie of wegens het milieu. Overstappen op een veganistisch eetpatroon vraagt veel tijd, je zult veel nieuwe producten moeten leren kennen om een volwaardig patroon aan te kunnen houden. Gelukkig staat het internet tegenwoordig vol met veganistische recepten.

Bij een veganistisch eetpatroon is het vooral zoeken naar producten waarmee je voldoende eiwitten binnen kan krijgen. Eiwitten zijn nodig voor onder andere de opbouw en behoud van onze spieren. De meeste eiwitten zitten in dierlijke producten, dus hoe zorg je voor voldoende eiwitten als je al deze producten niet neemt?

Er zijn gelukkig verschillende manieren om toch aan je eiwitbehoefte te komen. Dit kan wel even puzzelen zijn aan het begin. Je kunt eiwitten halen uit noten, zaden, peulvruchten, denk aan bonen, linzen of kikkererwten. Ook kun je eiwitten halen uit sojaproducten als tofu, tempeh en edamame. Maar ook producten als quinoa, haver, spinazie, spruitjes kunnen bijdragen aan je eiwitinname.

Naast eiwitten hebben ook andere voedingsstoffen extra aandacht nodig. Denk hierbij aan ijzer, calcium, jodium, vitamines B1 – B2 – B12 en omega-3-vetzuren. Voor vitamine B12 is het van belang dat je supplementen slikt bij een veganistisch eetpatroon. Deze vitamine zitten namelijk alleen in dierlijke producten.

Het gaat er vooral om, net als bij een niet-veganistisch eetpatroon, dat je gevarieerd blijft eten zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er dus voor dat je verschillende soorten groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en plantaardige eiwitten combineert.

Wat kan helpen bij een veganistisch, gevarieerd eetpatroon, is de schijf of life. Deze is ontwikkelt door een groep diëtisten. Het is een alternatief op de schijf van vijf. De schijf of life geeft een goed overzicht van goede productkeuzes om aan alle voedingsstoffen te komen. Om het makkelijker te maken heb je ook een app, ‘schijf for life’. In deze app kun je bijhouden wat je eet en of je eet volgens de richtlijnen van de schijf.

Categories: Algemeen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *