Kies eens wat vaker voor vegetarisch. Dit geluid hoor je steeds vaker en terecht! Minder dierlijk en meer plantaardig is goed voor je gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. Maar overstappen op een meer vegetarisch voedingspatroon is niet zonder uitdagingen. Hoe ga je je gewoontes veranderen? Hoe eet je nu écht gezond en verantwoord vegetarisch, zonder dat er tekorten ontstaan? Hoe richt je dit praktisch in zonder meteen naar bewerkte vleesvervangers in de supermarkt te grijpen?
De kracht van vegetarisch (duurzaamheidsaspecten)
Om deze beweegredenen is het goed om eens wat vaker een vegetarisch voedingspatroon te hanteren!
1. Gezondheidsvoordelen
Een vegetarisch voedingspatroon verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Sterker nog, er is wetenschappelijk aangetoond dat veel vlees eten ongezond is.
2. Lagere milieubelasting
Een voedingspatroon zonder of met minder vlees zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Met een toenemende bevolkingsdruk heeft de wereldvoedselvoorziening hier écht baat bij!
3. Dierenwelzijn
Als je vlees eet, eet je volgens stichting Wakker Dier gemiddeld 727 dieren in je leven. Hierin zijn vissen, schaal- en schelpdieren nog niet eens meegerekend. Dit behoeft verder geen uitleg meer.
Begin altijd stap voor stap
Het begint allemaal in de supermarkt. De keuzes die je hier maakt, maken uiteindelijk het resultaat. Om succesvol een verandering te bewerkstelligen is het van groot belang dat je stap voor stap te werk gaat. Wanneer je ineens een grote verandering wil doorvoeren, zoals in een keer alleen nog maar vegetarisch eten, is de kans van slagen erg klein. Terugval ligt dan op de loer.
Vervang vlees op drie dagen in de week (flexitarisch)
Dit principe hanteer ik momenteel zelf ook en eerlijk is eerlijk, ik voel mezelf er fantastisch bij! Vlees bevat overigens wel belangrijke voedingsstoffen zoals, eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 maar deze kun je ook prima uit andere producten halen. Wel is het belangrijk om te melden dat dierlijke eiwitten van hogere eiwitkwaliteit zijn dan plantaardige eiwitten. Vlees vervangen is eenvoudiger dan ooit, wel blijft variatie van groot belang.
Denk alleen niet direct aan vleesvervangers
Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. De schappen in de supermarkt puilen uit met allerlei soorten vleesvervangers, alleen scoort een groot gedeelte nog steeds onder de maat. Veel kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak nog veel zout en vet. Aan de andere kant wordt er vaak wel extra ijzer en B-vitamines aan toegevoegd, wat het op die punten een volwaardige vleesvervanger maakt. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de kwaliteit wel elke week omhooggaat. De ontwikkelingen op dit gebied gaan erg hard en ik verwacht dat er binnen korte tijd veel goede kant-en-klare vleesvervangers zullen zijn.
Kies gewoon onbewerkte vleesvervangers!
Mijn advies is om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkt voedsel. Varieer hiermee wekelijks, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en er dus geen deficiënties ontstaan. Eet als onbewerkte vleesvervangers peulvruchten, ei, sojaproducten (tofu en tempé), noten en pitten. Daarnaast is het natuurlijk goed om veel groente, voldoende volkoren graanproducten en magere zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Conclusie
Niet voor niets raadt het Voedingscentrum aan om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Eerlijk is eerlijk, wat vaker vegetarisch eten is fantastisch! Het is goed voor je gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Mijn advies is dan ook om een flexitariër te worden en vlees op bijvoorbeeld drie dagen in de week te vervangen. Houd de kant-en-klare vleesvervangers als uitzondering en eet het liefst onbewerkte vleesvervangers! Varieer er lekker op los, er zijn zoveel fantastische opties met ieder unieke eigenschappen. Hulp nodig?
Het expert team
Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering
Wil jij nu starten met blijvend afvallen?
0 Comments