fbpx

Uit eten, dat betekent doorgaans veel lekker eten en drinken. Daar is natuurlijk op zijn tijd niks mis mee, alleen kan het wringen met je doelen. Je bent net bezig met afvallen en het creëren van meer balans in je voedingspatroon. Ik heb voor je een aantal tips samengesteld die de ‘schade’ aanzienlijk kunnen beperken. Hierdoor heb je meer grip tijdens een etentje en hoef je je daarna niet schuldig te voelen. Lees de drie tips goed door en bedenk hoe je ze kunt gebruiken en pas dit toe tijdens je volgende etentje.

Tip 1: kies de juiste producten

Wat voor soort producten je kiest bepaalt natuurlijk de hoeveelheid calorieën die je deze dag binnenkrijgt. Probeer verantwoorde keuzes te maken. 

– Kies voor magere vlees- of vissoorten
Kies voor magere vleessoorten zoals biefstuk, kip, kalkoen, varkensfilet, rosbief etc.
Kies bij vis bijvoorbeeld voor witte vis zoals, kabeljauw, pangasius, schelvis etc.
Ga voor tonijn of voor schaaldieren zoals garnalen. Zoals je ziet, keuzes genoeg!

– Eet veel groenten
Groenten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn laag in calorieën.
De aanwezige vezels zorgen tevens voor een verzadigd gevoel. Varieer er vooral lekker op los.

– Let op sauzen
Vooral kant-en-klare sauzen zijn meestal erg vet, zout en leveren veel calorieën. Denk hierbij aan jus, roomsaus, satésaus of saus voor vis/groente. Breng je eten op smaak door middel van kruiden en specerijen of kies een mager sausje, vaak de rode sauzen.

– Kies bewust je drinken uit
Kies een caloriearm drankje uit. Drink bijvoorbeeld water gedurende de dag, dit geeft je bij het eten tevens een sneller verzadigd gevoel. Pak je alcohol, spreek dan met jezelf af hoeveel glazen je drinkt. En bedenk voor jezelf, elk glas alcohol dat je minder drinkt dan normaal al winst is.

– Beperk het aantal gangen
Niemand verplicht je om een driegangenmenu te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om het dessert over te slaan, maak keuzes en ga niet voor alles.

– De bekende boosdoeners
Denk hierbij aan stokbrood met kruidenboter, extra friet met mayonaise of een extra bolletje ijs. Vooral de hapjes vooraf zijn heel lekker! Alleen een stokbroodje met kruidenboter levert al snel 150 calorieën, neem in plaats een salade of wat groente.

Tip 2: eet tot je 80% vol zit

Deze tip kun je heel goed toepassen tijdens een restaurantbezoek, wanneer je weinig invloed hebt op wat je gaat eten. Het is een effectieve manier om portiecontrole te hanteren. Je eet op gevoel en probeert te eten tot je voor 80% vol zit. Probeer hierbij goed naar je lichaam te luisteren, eet tot je geen trek meer hebt. Dit vergt enige oefening, maar kun je daarna vaker toepassen. Stel jezelf de vraag: eet ik nu omdat ik écht honger heb of is het trek?

Tip 3: zeg soms ook gewoon een keer nee!

Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je wilt iets bereiken. Daar hoort soms ook bij dat je gewoon een keer nee tegen dingen zegt. Wil je op de lange termijn resultaat behalen zorg dan voor balans.

Hulp nodig om blijvend af te vallen? Ik help je graag!

‘’Voel je niet verplicht om je bord leeg te eten.’’ ― Sander Kluijtmans

Categories: Afvallen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *