fbpx

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Je kent of bent misschien wel iemand met diabetes. Er zijn twee soorten type 1 en type 2. Type 2 is de meest voorkomende vorm, hier ga ik  meer over vertellen in deze blog.

Een verhoogd BMI (>30 kgm2) en een ontregeling in je vetcellen kunnen zorgen voor een groter risico op diabetes type 2. De combinatie van een gezond gewicht en een gezonde leefstijl kunnen het risico dus verlagen.

Als je een boterham met hagelslag hebt gegeten worden deze koolhydraten afgebroken en opgenomen in je lichaam voor energie. Koolhydraten worden eerst afgebroken in de maag en darmen tot onder andere glucose (suiker). Glucose wordt opgenomen in de bloedbaan ter transport naar de cellen. Het lichaam maakt het hormoon insuline aan om de glucose vanuit de bloedbaan naar de cellen te leiden. Hier komen we dan bij het ‘probleem’ van diabetes. Bij diabetes type 2 is er namelijk sprake van insulineresistentie. Er wordt of te weinig insuline aangemaakt of je lichaam is resistent voor de insuline, waardoor er meer insuline nodig is om de glucose te transporteren naar de cellen. Hierdoor ontstaan er schommelingen in het glucose gehalte van het bloed bij een diabetespatiënt. Deze schommelingen resulteren in een te hoge bloedsuiker (een hyper) of een te lage bloedsuiker (hypo). Bij een hyper kun je klachten ervaren als vermoeidheid, dorst of veel plassen. Bij een hypo kun je klachten ervaren als vermoeidheid, honger, zweten, duizeligheid, hoofdpijn of beven. Het is dus echt belangrijk bij diabetes type 2 niet teveel, maar ook niet te weinig koolhydraten te eten en goed met je medicatie om te gaan.

Als we het hebben over producten met koolhydraten kan je denken aan brood, pasta, rijst, peulvruchten, groenten en fruit. Bij deze producten is het van belang dat je let op de hoeveelheden en  hoeveel tijd er zit tussen de maaltijden zit. Let vooral op de producten met snelle koolhydraten, oftewel suiker, zoals frisdranken/sappen, chocolade, snoep en zoete toetjes.

Categories: Algemeen

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *