Het probleem overgewicht
Overgewicht is in Nederland nog altijd een probleem waar elk jaar steeds meer Nederlanders last van krijgen, een zorgwekkende trend. Bij overgewicht is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Overgewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan het lichaam verbruikt. Het is niet alleen vervelend, het brengt ook allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk en rug- en gewrichtsklachten. Overgewicht kan ook psychologische gevolgen hebben zoals minder zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en stress. Wist je dat het al een flinke gezondheidswinst oplevert als je 5 – 10 % van je lichaamsgewicht kwijtraakt?
Obesogene samenleving
De obesogene omgeving wordt als belangrijke oorzaak genoemd van de toename in overgewicht en obesitas. De omgeving is in de afgelopen tientallen jaren op zo’n manier veranderd en ingericht dat het steeds makkelijker is geworden te kiezen voor overmatige consumptie van calorierijk voedsel. Een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen, wat ervoor zorgt dat consumenten gemakkelijk meer energie innemen dan gebruiken en dus aankomen in gewicht.
Maakt Nederland ons dik ?
De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Of consumenten gezonde keuzes kunnen maken, hangt natuurlijk af van de aanwezigheid van gezonde keuzes. Zo kan de fysieke omgeving gezond keuzegedrag stimuleren of juist belemmeren. Natuurlijk is overgewicht een complex probleem en een combinatie van meerdere factoren, zoals te veel eten en te weinig te bewegen. Maar een omgeving waar calorierijk voedsel voor het grijpen ligt, werkt natuurlijk niet mee!
Hoe gaan we hiermee om?
Gelukkig komt er steeds meer aandacht omtrent het onderwerp ‘gezonde voeding’. Ongezonde keuzes zullen nooit verdwijnen, maar het vergroten van het aandeel gezonde keuzes is een positieve trend om gezond keuzegedrag te stimuleren. Onderzoek laat zien dat we ongeveer 200 eetkeuzes per dag maken en die keuzes maken we niet allemaal bewust. Voedselkeuzes zijn namelijk vaak een kwestie van gewoontegedrag en vatbaar voor prikkels uit de omgeving. Om weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving is naast bewustwording ook zelfcontrole nodig. Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste keuzes maakt, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger hebt. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Wat zijn jouw zwakke momenten en wat is dan voor jou een goed alternatief?
Wil je graag hulp? Ik adviseer en begeleid je graag naar een evenwichtige levensstijl en een gezond gewicht!
‘’Gezond eten is belangrijk, zeker in een tijd waarin steeds meer mensen overgewicht hebben.’’
Het expert team
Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering
Wil jij nu starten met blijvend afvallen?
0 Comments