fbpx

De overgang: een bijzondere fase in het leven van iedere vrouw! Het brengt heel wat veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel. Een van de grootste uitdagingen tijdens en na de overgang is vaak gewichtstoename. Herken je dit? Lees dan verder.

Tijdens de overgang daalt de productie van oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Een van de minder besproken, maar vaak frustrerende symptomen is gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Deze gewichtstoename komt meestal door aan een combinatie van hormonale veranderingen, een vertraging van de stofwisseling en een afname van spiermassa. Na de overgang daalt door deze veranderingen de energiebehoefte met zo’n 35%. Dit betekent dat je lichaam 35% minder energie (calorieën) nodig heeft om te functioneren, als je dus niks veranderd in je eetpatroon kan je aankomen in gewicht.

Ik zal wat tips delen om de gewichtstoename te kunnen beheersen. Eén, een gebalanceerd dieet. Het is essentieel om een dieet te volgen dat rijk is aan alle voedingsstoffen. Focus op veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende snacks, omdat deze kunnen bijdragen aan gewichtstoename en energie dips.

Twee, bij het ouder worden verliezen we spiermassa, wat kan bijdragen aan een tragere stofwisseling. Krachttraining helpt niet alleen om spiermassa te behouden, maar kan ook helpen bij het verhogen van de stofwisseling. Probeer minstens twee keer per week krachttraining op te nemen in je routine.

Drie, naast krachttraining is het belangrijk om een algemene actieve levensstijl te behouden. Wandelen, zwemmen, fietsen of yoga kunnen allemaal bijdragen aan het handhaven van een gezond gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Vier, regelmatige eettijden voor je maaltijden helpen om je stofwisseling op gang te houden en voorkomen dat je te veel eet. Probeer drie evenwichtige maaltijden per dag te eten en gezonde snacks zoals noten, fruit of yoghurt tussendoor.

Vijf, zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Water drinken is essentieel voor een goede stofwisseling en kan ook helpen bij het beheersen van de eetlust. Streef naar minstens acht glazen water per dag.

Zes, de overgang kan een stressvolle tijd zijn, en stress kan bijdragen aan gewichtstoename door het verhogen van cortisolniveaus, wat de eetlust kan stimuleren. Bewegen, praten, muziek luisteren, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen.

Zeven, een slechte slaapkwaliteit of onvoldoende slaap kan leiden tot een hormonale disbalans en een verhoogde eetlust. Streef naar zeven tot acht uur slaap per nacht en creëer een rustige, donkere slaapomgeving.

Naast een gebalanceerd dieet kunnen bepaalde voedingsmiddelen en supplementen nuttig zijn. Voedingsmiddelen rijk aan calcium en vitamine D zijn belangrijk voor de botgezondheid, vooral na de overgang. Omega-3 vetzuren, gevonden in vette vis zoals zalm, kunnen ontstekingen verminderen en de hartgezondheid ondersteunen. Als je overweegt supplementen te nemen, raadpleeg dan altijd een diëtist of arts.

Gewichtstoename na de overgang is een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste aanpassingen in dieet en levensstijl is het zeker mogelijk om een gezond gewicht te behouden. Focus op het eten van voedzame maaltijden, regelmatige lichaamsbeweging, en zorg voor voldoende slaap en stressmanagement.

Met vragen kan je altijd bij ons terecht! 


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *