fbpx

Eet de online diëtist zelf eigenlijk tussendoortjes, zo ja wat dan? Deze vraag krijg ik regelmatig en daarom zet ik maar al te graag mijn tien favorieten tussendoortjes op een rij. Daarnaast vertel ik of tussendoortjes überhaupt aan te raden zijn.

De zin en onzin van tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes dragen op een dag prima bij aan het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen. Ze geven je een kans om extra voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar helaas worden er over het algemeen vaker ongezonde tussendoortjes geconsumeerd.

Ongezonde tussendoortjes zijn daarentegen een absolute no go! Regelmatig snacken en snoepen komt helaas erg veel voor, maar je lichaam wordt er niet blij van. Niet zo gek hoor, de tussendoortjesindustrie is een ware ‘big business’ te noemen. Kijk maar eens rond in de supermarkt, tankstation of kantine. De meeste schappen staan daar vol met snacks, koeken, snoep en frisdranken. De verleiding is groot! Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor een gezonde voedselomgeving, maar dit proces gaat erg langzaam.

Heb je veel ongezonde eetmomenten op een dag, dan is je lichaam de hele dag bezig met het verteren daarvan. Er wordt constant insuline (hormoon) aangemaakt om de suikers uit tussendoortjes op te nemen in je lichaamscellen. Insuline is tevens ook een hormoon dat de vetopslag stimuleert. Veel ongezonde eetmomenten zorgen voor de welbekende suikerpieken. Je krijgt een kortstondige boost, na zo’n twee uur word je weer wat flauwer en grijp je weer naar een tussendoortje. Voilà, de vicieuze cirkel is een feit.

“De ervaring leert dat wat minder tussendoortjes het afvalproces kunnen bevorderen.”

Mijn situatie
Ik focus mezelf op drie volwaardige hoofdmaaltijden gedurende de dag en vul deze aan met een of twee gezonde tussendoortjes. Ik luister hierbij naar mijn lichaam en eet op gevoel. Is er een gouden standaard voor het aantal maaltijdmomenten per dag? Je leest het hier.

“Eet niet omdat het moet, maar luister altijd goed naar je lichaam. Heb je echt trek?”

Mijn tien favorieten tussendoortjes:

Voor het gemak gebaseerd op 100 calorieën.

Optie 1 – 1 stuk fruit (alle soorten fruit zijn gezonde keuzes)
Optie 2 – snackgroente met 25 gram hummus dip of mosterd
zoals: komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, bleekselderij, rettich etc.
Optie 3 – een klein handje ongezouten noten (20 gram)
zoals: amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten etc.
Optie 4 – 3 augurken met een plakje ham of kipfilet eromheen
Optie 5 – 1/3 bakje magere kwark/skyr met een klein stuk fruit (150 gram) 
Optie 6 – 2 rijstwafels met hüttenkase (50 gram) met komkommer of kruiden
Optie 7 – 2 rijstwafels met dun laagje pindakaas (15 gram)
Optie 8 – edamame sojaboontjes
Optie 9 – eiwitshake 
Optie 10 – groente smoothie

“Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig, maar ze kunnen wel bijdrage aan alle benodigde voedingsstoffen die dag.”

Ik wil je uitdagen!

Zorg voor drie complete en gezonde hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en vul deze waar nodig aan met één gezond tussendoortje. Wanneer de drie hoofdmaaltijden voldoende verzadigen en je lichaam echt voeden, kom je de dag gemakkelijk door! Wil je meer hulp bij het inrichten van een gezond voedingspatroon en het bereiken van je streefgewicht? Ik help je graag!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *