Het maken van voedselkeuzes is iets wat we dagelijks doen, ongeveer 200 keer per dag zelfs! Het grootste deel van deze keuzes wordt onbewust gemaakt, wat vaak resulteert in het eten van calorierijk en ongezond voedsel. Dit komt mede door onze ‘Obesogene omgeving’, waarin ongezond eten te allen tijde voor het grijpen ligt. Maar hoe kunnen we gezonde keuzes maken in deze omgeving?
De invloed van jouw leefomgeving
Onze leefomgeving speelt een grote rol in ons keuzegedrag. Wanneer je bijvoorbeeld met de trein naar werk gaat, word je onderweg blootgesteld aan verleidingen zoals AH to go’s en snoepautomaten. Als consument is het moeilijk om gezonde keuzes te maken als er geen gezonde opties aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de aanwezigheid van gezonde opties in jouw leefomgeving.
Het reflectieve en impulsieve systeem
Het maken van keuzes gebeurt door middel van twee cognitieve processen, namelijk het reflectieve en het impulsieve systeem. Het reflectieve systeem is rationeel en bewust, waarbij er vooraf overwegingen worden gemaakt voordat er een keuze wordt gemaakt. Het impulsieve systeem daarentegen gebeurt onbewust en automatisch, waarbij gedrag direct wordt gestimuleerd door een prikkel uit de omgeving.
Gewoontegedrag is jouw vriend
Het is niet haalbaar om alle beslissingen op een dag bewust en rationeel te maken. Daarom zijn voedselkeuzes voor zo’n 90% onderdeel van gewoontegedrag. Gewoontegedrag is een manier om energie te besparen en om de dag door te komen zonder continu rationele afwegingen te maken.
Wilskracht en wilsuitputting
Om weerstand te bieden tegen verleidingen uit de omgeving, is veel zelfcontrole nodig. Dit vergt wilskracht, wat voor een korte tijd wel op te brengen is. Echter, wanneer we continu worden blootgesteld aan ongezonde verleidingen, kan dit leiden tot wilsuitputting. Maar wilskracht is net als een spier die je kunt trainen, zodat hij sterker wordt.
Maak het jezelf makkelijk
Creëer een gezonde voedselomgeving binnenshuis en wees voorbereid op situaties waarin je in aanraking komt met verleidingen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor gezonde voeding buitenshuis, wat het maken van gezonde keuzes vergemakkelijkt.
Hulp nodig?
Wil jij gewoontegedrag veranderen, verleidingen de baas worden en een gezondere omgeving creëren? Overweeg dan het 12 weken afvalprogramma om jouw doelen te bereiken.