Wat is het effect van voeding op je mentale gezondheid? Vaak staan we hier niet bij stil, maar hoe we ons gedurende de dag voelen wordt mede bepaald door de voeding die wij consumeren.
Sta jij weleens stil bij de invloed van jouw voedingspatroon op je mentale gezondheid? Graag vertellen we je hoe jij mentaal gezond blijft!
“We weten allemaal dat gezonde voeding een positief effect heeft op je lichamelijke gezondheid, maar wat te denken van je mentale gezondheid?”
Hoe behandel jij je auto?
Het lichaam is te vergelijken met een auto. Het enige verschil is dat een auto vervangbaar is en je lichaam niet. We dienen hier dus zorgvuldig mee om te gaan. Het gebruiken van de juiste brandstof is essentieel, anders bestaat er de kans dat we ‘zand in de motor’ kunnen aantreffen. Wanneer iemand zich regelmatig uitgeput, somber, energieloos, of moe voelt, dan is het goed mogelijk dat het lichaam niet de juiste brandstof krijgt die het nodig heeft. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen zowel in positieve als negatieve zin van invloed zijn op ons functioneren.
Een futloos gevoel
Bij mentale ongezondheid spelen er klachten zoals piekeren, negativiteit, futloosheid en gevoelens van depressie en angst. Uiteindelijk willen we graag allemaal fit en energiek door het leven, want wees eens eerlijk, het leven is te kort om futloos te zijn!
Een optimale mentale gezondheid draagt bij aan het bereiken van je levensdoelen. Het zorgt voor veerkracht (beter omgaan met stress of negativiteit) en het versterkt je vermogen om de eigen regie te voeren (autonomie). Je bent in staat om dagelijks de juiste keuzes te maken waar jij gelukkig van wordt! Wie wil dat nou niet?
“Vet- en suikerrijke voedingsmiddelen (fast food) en eetgedrag zoals snacken, hebben een significant verband met een verhoogd risico op depressie.”
Mentale voeding
Gezonde voeding levert de benodigde energie en bouwstoffen die nodig zijn om maximaal te kunnen presteren. De ‘suikerdip’ is een mooi voorbeeld van het tegenovergestelde effect en komt je vast en zeker bekend voor. Dit laat zien wat voeding op de korte termijn al met je stemming en humeur kan doen. Op de lange termijn geven vet- en suikerrijke voedingsmiddelen en eetgedrag zoals snacken een verhoogd risico op depressie. Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd! Ze hebben invloed op hoe wij ons voelen.
“Je bent wat je eet.”
Helaas hebben we het met zijn allen steeds drukker; gezond eten en voldoende bewegen schieten er dan al snel bij in. Zonde! Want dit resulteert in de welbekende neerwaartse spiraal, het een versterkt het ander en voordat we het weten gaan we het dagelijkse energieniveau als normaal beschouwen.
Een belangrijke vraag die je jezelf altijd moet stellen: Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit? Voorzie jij je lichaam van de benodigde brandstof om optimaal te kunnen presteren?
Voel je fitter!
Een gezond voedingspatroon gaat of staat door op consistente wijze de juiste en verantwoorde keuzes te maken. Dit resulteert in het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden aan essentiële voedingsstoffen. Wat ervoor zorgt dat het lichaam optimaal kan functioneren, zowel lichamelijk als mentaal. Wat een gezond voedingspatroon precies inhoudt lees je hier! Zorg dagelijkse dat je een groot deel van dit fundament vinkt, hierdoor kun je uitstapjes permitteren.
Veelbelovende voedingssupplementen
Tegenwoordig vliegen de veelbelovende voedingssupplementen je om de oren! Regelmatig krijg ik hier vragen over, echter zijn veel van de claims onvoldoende gefundeerd en is er nog veel onduidelijk over het effect van voeding op onze mentale gesteldheid. Tot mijn verbazing zie ik dat veel mensen aan het kijken zijn naar ‘dure’ voedingssupplementen terwijl ze de basis van een gezond voedingspatroon nog niet eens op orde hebben.
Impact individuele voedingsstoffen
Begrijp me niet verkeerd hoor! Wanneer er sprake is van een daadwerkelijk tekort kunnen individuele voedingsstoffen (suppletie daarvan) van absolute meerwaarde zijn! Als we het hebben over ‘humeur verbeterende’ voedingsstoffen komen vaak magnesium, zink, omega 3-vetzuren, vitamine D en tryptofaan naar voren. Tekorten (op vitamine D na) komen in Nederland echter bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon nauwelijks voor. Het draait om de samenhang van juiste nutriënten, dat zorgt voor een krachtig geheel en een sterke mentale gezondheid. Ons advies zou dan ook zijn, zorg voor een sterk fundament!
“Het geheel is meer dan de som der delen.”
Het vaststellen van een rechtstreeks effect van een enkele voedingsstof is vrijwel onmogelijk, omdat er vele verschillende nutriënten en mechanismen betrokken zijn. Er dient dus voorzichtig te worden om gegaan met uitspraken over het effect van voeding op de mentale gezondheid en het geven van specifieke adviezen op het niveau van individuele voedingsstoffen, maar helaas dat verkoopt natuurlijk niet!
Beweging, ontspanning en slaap
Je mentale gezondheid kun je naast gezonde voeding het beste versterken middels regelmatige beweging (in de natuur), voldoende ontspanningsmomenten en een sterke nachtrust. Gelukkig zie ik deze thema’s in populariteit toenemen! Ga eens lekker met je geliefde wandelen of fietsen in de natuur, je zal er versteld van staan hoeveel rust en verbinding het je brengt!
“Ik wandel en fiets maar al te graag met waardevolle relaties! Het brengt mij rust en verbinding. Mijn batterij laadt hiervan op.”
Waar kies jij voor?
Hoe zou je je voelen wanneer je daadwerkelijk gezonder gaat eten? Je voelt je energiek, fit en mentaal sterk. Je staat sterk in je schoenen en pakt uitdagingen aan. Je staat weer vol energie in het leven!
Ja, ik wil nu gezonder gaan eten en blijvend kilo’s verliezen! Want wat gebeurt er als je nu niks zou veranderen?
“Een gezond voedingspatroon is de basis voor een fit lichaam en een krachtige geest.”
Het expert team
Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering
Wil jij nu starten met blijvend afvallen?
0 Comments