fbpx

Hoe maken we thuis gezond eten zo makkelijk mogelijk? Zorg ervoor dat de gezonde keuze ook de makkelijkste keuze is! Het proces begint in de supermarkt, hier leg jij de basis voor je uiteindelijke resultaat. Naast een breed scala aan verse producten dient ook de voorraadkast zo gezond mogelijk te worden ingericht met houdbare voedingsmiddelen. De online diëtist gaat je daar een handje bij helpen!

Maak het jezelf makkelijk

We maken dagelijks zo’n 200 voedingskeuzes waarvan 90% onbewust gebeurt. Omdat we alle keuzes op een dag niet bewust maken is het van groot belang om de eetomgeving zo goed en gezond mogelijk in te richten. Voedselkeuzes zijn een kwestie van gewoontegedrag en vatbaar voor prikkels uit de omgeving. Maak van tevoren een goed plan om je niet te laten verrassen door je omgeving.

“Een goede voorbereiding is het halve werk, maak het jezelf makkelijk!”

De voorraadkast als vriend of vijand

Of je gezonde keuzes kunt maken, hangt natuurlijk af van de aanwezigheid van gezonde keuzes. Je leefomgeving kan gezond gedrag stimuleren of juist belemmeren. Wat kun jij thuis veranderen waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt? Laten we beginnen bij de voorraadkast.

Zorg dat de voorraadkast voor een groot gedeelte bestaat uit gezonde houdbare producten, zodat een gezonde keuze snel en makkelijk gemaakt kan worden. Hiervoor ga ik 20 gezonde houdbare voedingsmiddelen geven, welke op jouw volgende boodschappenlijstje niet mogen ontbreken!

Een illusie, maar…

Oké, natuurlijk is het een illusie om een voorraadkast te hebben met alleen maar gezonde producten. Maar beperk ongezonde producten zoveel mogelijk. Bedenk je goed dat wat je in huis haalt, uiteindelijk gegeten wordt! Een gezonde omgeving begint thuis, laat dit dus niet de saboteur zijn van je gewenste resultaat.

“Wat je in huis haalt, wordt uiteindelijk gegeten” ― Sander Kluijtmans

1. Omega zadenmix
Een mix van zaden en pitten rijk aan omega vetzuren, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. De complete mix zorgt voor een lang verzadigd gevoel en stimuleert een goede darmwerking. De onverzadigde vetzuren hebben tevens een positief effect op hart- en bloedvaten. Omega zadenmix staat niet voor niets op nummer 1! Dit is echt mijn favoriete product en ik raad het iedereen aan die gezonder en lekkerder wil eten. Door de krokante structuur is het een ware toevoeging en weids te gebruiken, van salade, soep, muesli tot op een sandwich of cracker. 

2. 100% Pindakaas
Pindakaas dat gemaakt is van 100% pinda’s is gezond en mag als vervanging dienen voor een handje ongezouten noten. Het eten van 100% pindakaas kan helpen het LDL-cholesterol te verlagen en de kans op hartziekte te verkleinen. Dit komt omdat 100% pindakaas veel onverzadigde vetten bevat. Ook kan er gekozen worden voor andere notenpasta’s en notenspread, zolang ze geen toegevoegd zout of suiker hebben.

3. Olijfolie
Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat een hoog gehalte aan vitamine E en is daarom gezonder dan roomboter. Onverzadigd vet heeft een verlagend effect op het LDL-cholesterol en verkleint daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Gebruik extra vierge olijfolie voor dressings en koud gebruik, en traditionele olijfolie om in te bakken.

4. Volkorenmeel
Volkorenmeel, de voorloper van het bekende bloem, en eigenlijk ook nog eens veel gezonder. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamine en mineralen. Het eten van volkorenmeel verlaagt het risico op hartziekte, diabetes en darmkanker. Volkorenmeel is enorm veelzijdig te gebruiken, van pannenkoeken, zelfgebakken brood tot pizzadeeg!

5. Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst, ook wel volkorenbrood onder de rijstsoorten genoemd. Bij witte rijst wordt de korrel nog bewerkt, waardoor de zemel en kiem verloren gaan. Zilvervliesrijst is een goede bron van langzame (complexe) koolhydraten, die langzaam in het bloed worden opgenomen. Het bevat veel vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Je doet je darmen er een plezier mee en je krijgt daarnaast een verzadigd gevoel. Wederom een ware topper voor in de voorraadkast.

6. Diepvriesgroente
Diepvries heeft onterecht een slechte reputatie! Groente dat bestemd is voor de diepvries wordt direct na het oogsten ingevroren. Alle goede stoffen worden gelijk vastgezet tijdens dit proces en kunnen niet ontsnappen via oxidatie tijdens het vervoer. Diepvriesgroente is enorm handig wanneer je geen boodschappen hebt gedaan en toch een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten!

7. Havermout
Supergezond en een fantastisch veelzijdig ingrediënt. Havermout bevat veel vezels, gezonde vetten, eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, ijzer, magnesium en zink. De complexe koolhydraten in havermout verteren langzaam. Ze zorgen geleidelijk voor energie en zo voorkom je bloedsuikerpieken.

8. Sojamelk
Ook wel sojadrink genoemd. Sojamelk is afkomstig van een sojaboon, welke in de categorie van peulvruchten valt. We zien soja tegenwoordig overal voorbijkomen en niet voor niks! Het is rijk aan eiwit, onverzadigde vetten, vitamine B1 en ijzer. Daarnaast wordt er aan sojamelk vaak calcium en vitamine B12 toegevoegd. Voor mensen die niet tegen koemelk kunnen vanwege bijvoorbeeld een koemelkallergie of een lactose-intolerantie, kan sojamelk een uitkomst bieden. Het is natuurlijk ook voor vegetariërs en veganisten een geschikt product om de voedingsstoffen die je normaal uit koemelk haalt, binnen te krijgen.

9. Bonen uit blik
Bonen uit blik (zonder zout), of andere peulvruchten, zijn zeer gezond. Ze bevatten veel complexe koolhydraten waardoor je je langer verzadigd voelt. Tevens zitten er veel B-vitamines in en mineralen zoals calcium en ijzer. Ook hebben bonen veel vezels en eiwitten waardoor ze niet in een gezonde voorraadkast mogen ontbreken. Eet gerust meerdere keren per week peulvruchten!

10. Cacaopoeder
Cacaopoeder, het voornaamste ingrediënt in chocolade. Altijd handig om in huis te hebben. Wederom lang houdbaar en dus zonder problemen te bewaren. Door de vele antioxidanten heeft cacaopoeder een gunstig effect op de bloedvaten.

Deel 2

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *