fbpx

Door de huidige omstandigheden (coronacrisis) verloopt alles anders dan normaal. Maar des ondanks laat ik graag positieve gedachtes de overhand hebben en bekijk ik altijd waar ik wel invloed op heb. Een mooi moment om in alle rust eens terug te blikken op mijn uitdagingen van de afgelopen jaren, te kijken waar ik op dit moment sta en welke stappen ik vandaag de dag kan zetten om vooruitgang te blijven boeken. De mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling zijn ook op dit moment nog steeds eindeloos!

“Als jezelf geen plan maakt, word je ingezet in andermans plannen.”

Ook ik heb mijn uitdagingen gekend!

In mijn jeugdige jaren ben ik op zoek gegaan naar waar mijn vuurtje diep van binnen écht van aangaat. Natuurlijk ging dit proces, net als alles in het leven met pieken en dalen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me volledig heb laten meeslepen in de prestatiemaatschappij. Twee Hbo-diploma’s is hier het perfecte voorbeeld van. Ik dacht dat het leven maakbaar was. Dat zowel succes als geluk een keuze is. Dat werkelijk waar alles binnen handbereik ligt, je moet er alleen nog even enorm hard voor willen werken. Complete waanzin natuurlijk! Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar en wat betreft geluk wijst onderzoek uit dat je ook daar maar voor zo’n 50% invloed op hebt. Door alle technologische ontwikkelingen is de uitzondering de nieuwe norm geworden en ja ook ik streefde naar deze absurde norm.

Ook wat betreft voeding heb ik mijn uitdagingen gekend! Bij voeding draait het om balans, maar een gezonde balans (80/20) vinden is knap lastig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een periode obsessief gezond gedrag vertoonde. Zo kon ik strikt alleen nog maar gezonde producten eten, moest ik minimaal 5x per week naar de sportschool en ontweek ik sociale gelegenheden. Gelukkig heb ik nu een perfecte balans tussen gezond eten en genieten gevonden, dat is uiteindelijk wat ons als mens gelukkig en gezond maakt.

Waar sta ik op dit moment?

Ik ben gek op persoonlijke groei en wil een leven lang leren. Ik zet zelfontwikkeling centraal, maar niet meer ten koste van alles, ook hier gaat het weer op de juiste balans. Geluk en succes in het leven wordt voor mij dan ook bepaald door de persoonlijke groei die ik ervaar. Door de zelfontwikkeling van de afgelopen jaren weet ik precies wat ik belangrijk vind in het leven. Allereerst wil ik in de wereld een impact maken die ertoe doet. Daarnaast streven naar lichamelijke, sociale en mentale gezondheid. Op dagelijks niveau betekent dit voor mij: persoonlijke groei, betekenis vol ondernemen, waardevolle relaties, ontspanning en vrijheid. Hierbij staat autonomie te allen tijde centraal.

Uiteindelijk hebben mijn uitdagingen erin geresulteerd dat ik dagelijks bezig ben met mijn passie en persoonlijke groei ervaar. Ondernemen is voor mij de manier om van betekenis te zijn voor andere mensen. Het geeft mij enorm veel plezier en voldoening om mensen energieker door het leven te laten gaan, de waardering die hieruit volgt is van onschatbare waarde. Ik vervolg deze weg met veel plezier en ga de komende jaren nog vele mensen helpen!

De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat als je elke dag een stap in de goede richting zet, je ontzettend veel kunt bereiken. Vroeger lag prestatiedrang mij nog weleens in de weg, wat ik ook op een dag deed, het was nooit genoeg! Tegenwoordig hanteer ik de ‘one thing’ methode. Wat is dat ene ding, wat je vandaag kunt doen en wat je dichter bij je doel brengt? Verder stel ik jaarlijks heldere doelen op, welke zorgen voor richting, duidelijkheid en rust.

Welke stappen ga ik zetten

Wel kom ik er steeds meer achter dat gezondheid breder is dan alleen je lichamelijke gezondheid. Natuurlijk is het van groot belang dat de vier pijlers: voeding, beweging, slaap en ontspanning op elkaar zijn afgestemd en in balans zijn. Dit vormt een stevig fundament, maar er ontbreekt nog iets.

Lichamelijke, sociale en mentale gezondheid gaan namelijk écht hand in hand! Heb je een duidelijke missie in het leven? Je begeeft jezelf in een eindeloze cirkel wanneer je leeft zonder zingeving en passie. Wat te denken van de invloed van je omgeving? Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen om je heen. Hoe is het gesteld met je mindset? Je wordt waar je diep van binnen écht van overtuigd bent.

De onderlinge relatie tussen lichamelijke, sociale en mentale gezondheid is zo krachtig. De voorbeelden zijn eindeloos. Wanneer je bijvoorbeeld slecht voor de lichamelijke gezondheid zorgt, is het knap lastig om andere gewenste doelen in het leven te behalen. Maar ook andersom, wanneer negatieve gedachten, zoals angst en twijfel de overhand hebben, wordt een afvalproces bemoeilijkt. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om de handen ineenslaan met Rens Verschuren (mental coach). Achter de schermen zijn we hard aan het werk om een vitaliteitsplatform te bouwen, daarover later meer!

“Je wensen zijn een voorgevoel van dat wat je daadwerkelijk kunt bereiken!”

Als laatste wil ik afsluiten met een advies: investeer in lichamelijke, sociale en mentale gezondheid! Stel jezelf simpel de vraag; ga je met passie en energie door het leven? Durf hierin ook te investeren. Heb je je ooit afgevraagd wat je gezondheid eigenlijk waard is? Een leven lang investeren in jezelf is hierbij fundamenteel!


Online Diëtist | Sander Kluijtmans
Expertise in lichamelijke gezondheid: voeding, afvallen en gedragsverandering.

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Diëtist

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *