fbpx

Als diëtist krijg ik vaak de vraag: “Wat kan ik nu het beste doen en wat moet ik allemaal eten?” Hierbij mijn 10 beste tips voor een gezond voedingspatroon:

1. Zorg voor enige basiskennis omtrent voeding

Ben bekend met de voedingsrichtlijnen, denk hierbij aan de Schijf van Vijf. Het is een goed voorlichtingsmodel over gezond eten, dat is onderbouwd met wetenschappelijke informatie. Begrijp het principe van de energiebalans en ben ook bekend met de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en hun functies.

2. Het begint in de supermarkt

Bewust boodschappen doen is van groot belang, gebruik je gezonde verstand terwijl je je wagentje vol laadt. Kies voor gevarieerde, uitgebalanceerde en bovendien gezonde voedingsmiddelen. De keuzes die je in de supermarkt maakt, maken uiteindelijk het resultaat. Ben jezelf hier bewust van.

3. Eet gevarieerd, ik blijf het toch zeggen!

Omdat er geen enkel product bestaat dat alle macro- en micronutriënten bevat, moet je variëren om alle belangrijke stoffen binnen te krijgen. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen krijgt. Hiermee houd jij je lichaam fit en gezond. Bijkomend voordeel: variatie verveelt nooit.

4. Eet beperkt bewerkt (geen toegevoegde suikers)

Bewerkte producten bevatten per portie veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout. Ze hebben doorgaans een beperkte voedingswaarde. Het is gemaksvoedsel en we eten er makkelijk te veel van!

5. Zie groente en fruit als basis

Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling, elke soort heeft zijn unieke kwaliteit en smaak. Groenten zitten boordevol essentiëlevoedingsstoffen en zijn laag in calorieën. Groenten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die je eigenlijk onbeperkt kunt eten. Eet daarnaast minimaal 2 porties fruit per dag.

6. Drink geen calorieën (tja, alcohol?)

Hanteer de gouden regel; drink geen calorieën! Het zijn vaak lege calorieën in de vorm van suiker en geven geen verzadiging. Zorg dat je per dag meer dan voldoende water drinkt (2 liter).

Alcoholische dranken bevatten veel calorieën en hebben negatieve gezondheidseffecten. Drink niet dagelijks alcohol, in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Een feestje of gelegenheid, drink met mate en voel je vooral niet schuldig de dag erna.

7. Ga niet op dieet, maar maak er een gewoonte van!

Ga niet op dieet, maar leer een permanent gezonde leefstijl aan. Veel mensen houden een afvaldieet niet lang vol, omdat het vaak te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Bovendien is het gewichtsverlies meestal niet blijvend.

Het woord dieet suggereert dat het tijdelijk is. Je doet een aanpassing en vervolgens kan je weer teruggaan naar je oude patroon. Zie het niet als een tijdelijk dieet, maar als een verandering van je levensstijl. Je lichaam is niet voor even, maar voor de rest van je leven!

8. Wordt verleidingen de baas

Voedselkeuzes zijn namelijk vaak een kwestie van gewoontegedrag en vatbaar voor prikkels uit de omgeving. Om weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving is naast bewustwording ook zelfcontrole nodig. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan.

9. We zitten tegenwoordig te veel, blijf bewegen!

Een groot deel van de bevolking beweegt nog steeds te weinig. Gezonde voeding is samen met voldoende beweging de basis voor een gezond lichaam.

10. Zorg voor een stok achter de deur

Zorg voor de welbekende stok achter de deur. Zo komt er een stukje verantwoording bij kijken, mensen vinden dit vaak prettig. Daarnaast is het samen makkelijker dan alleen. Een diëtist kan ervoor zorgen dat je de goede voornemens waar kan maken en je niet terugvalt in oude gewoontes.

Hulp nodig om blijvend af te vallen? Ik help je graag!

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *