fbpx

Je hoort het vaak om je heen en wellicht ervaar je het zelf ook weleens? De welbekende after dinner dip, maar bestaat deze nu echt en zo ja hoe voorkom je dit dan? Hierbij het verrassende antwoord…

De after dinner dip bestaat!

Het is een combinatie van het eten zelf, denk hierbij aan het effect van koolhydraten/suikers en het moment van de dag waarop deze maaltijd wordt genuttigd. Na het avondeten hebben we er vaak al een lange dag op zitten, we zijn dan al een tikkeltje moe. Na de maaltijd komt de vertering opgang. Dit kost het lichaam eerst energie, voordat het energie oplevert. Het voedsel komt via de mond, slokdarm en maag aan in de dunne darm. Daar vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats en worden de voedingsstoffen pas opgenomen in het bloed.

De bloedsuikerspiegel

Wanneer je bepaalde koolhydraten/suikers binnenkrijgt, zet het lichaam deze om in glucose. Glucose komt in het bloed terecht, wat we dan bloedsuiker noemen. Met behulp van het hormoon insuline komt de glucose in de lichaamscellen terecht, waar het energie aan het lichaam levert.

Het eten heeft dus invloed op de bloedsuikerspiegel. Het lichaam produceert alvorens insuline om de piek van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd met koolhydraten/suikers op te vangen. Het hormoon insuline stimuleert tevens ook de aanmaak van de hormonen melatonine en serotonine, die beide bijdragen aan een slaperig gevoel.

Hoe voorkom je het?

Na een maaltijd kan het bloedsuiker snel of langzaam stijgen, dit ligt aan de samenstelling van de maaltijd. Een maaltijd met veel geraffineerde koolhydraten (lees suikers), laat de bloedsuiker snel stijgen en kan dus in bepaalde situaties een after dinner dip opleveren. Een maaltijd bestaande uit complexe koolhydraten, veel vezels en eiwitten, zorgt voor een langzame en minder explosieve stijging.

De twee beste tips:

– Kies voor gezonde producten met vezels zoals: groente, fruit, volkorenpasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst en peulvruchten.
– Beperk toegevoegde suikers zoals: frisdrank, sappen, snoep, koek en zoete toetjes.

Natuurlijk is voldoende slaap (7-9 uur) de basis voor een goede gezondheid en fitheid gedurende de dag. Een korte powernap gedurende de dag is overigens effectief bewezen, dus vecht niet bij een slaaptekort.

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat de vijf pijlers: voeding, beweging, slaap, mindset en ontspanning op elkaar zijn afgestemd en in balans zijn. Tijdens het 12 weken programma staan we uitgebreid stil bij deze vijf pijlers. Klik hier voor meer informatie.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?

Categories: Voeding

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *