fbpx

Uit onderzoek blijkt dat mensen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maken, waarvan zo’n 90% onbewust gebeurt. We leven momenteel in een ‘obesogene omgeving’ waar te allen tijde goedkope en calorierijke voeding voor het grijpen ligt. Je voelt hem natuurlijk al aankomen; dit gaat niet samen!

Je leefomgeving bepaald

Je leefomgeving bepaalt in grote mate of gezond gedrag mogelijk is. Stel je reist met de trein naar het werk, kijk dan is goed wat je onderweg allemaal wel niet tegenkomt. Bestaan er grote stations zonder kiosken, AH to go’s, Döner Company’s, Smullers en Starbucksen? Eenmaal aangekomen op het werk staan ook die snoepautomaten nog in het zicht en dan moet de dag nog beginnen! Of je als consument gezonde keuzes kunt maken, hangt af van de aanwezigheid van gezonde keuzes. Je fysieke omgeving kan gezond gedrag dus stimuleren of juist belemmeren.

Hoe werkt keuzegedrag nu eigenlijk?

Keuzegedrag gaat simpelweg via twee cognitieve processen, namelijk het reflectieve en het impulsieve systeem. Het reflectieve systeem kun je omschrijven als rationeel en bewust. Hierdoor gaat bij het aansturen van gedrag de overweging vooraf aan de keuze. Het impulsieve systeem verklapt het eigenlijk al, hierbij gaat het automatisch en onbewust. Gedrag wordt hierbij direct aangestuurd door een prikkel uit de omgeving.

Gelukkig bestaat er gewoontegedrag

Het is helaas onmogelijk om alle beslissingen dagelijks via het intensieve reflectieve systeem te laten verlopen, daar hebben we te weinig tijd en energie voor. Hierdoor zijn voedselkeuzes voor zo’n 90% onderdeel van gewoontegedrag en dat is maar goed ook! 

Stel je eens voor dat je bij elke beslissing gedurende de dag afwegingen moet gaan maken aan de hand van rationele argumenten. Een ding kan ik je verzekeren, dan ben je aan het einde van de dag echt opgebrand!

Wilskracht of beter gezegd wilsuitputting

Het vraagt veel mentale inspanning om constant weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving. Hiervoor is veel zelfcontrole nodig en daar komt wilskracht om de hoek kijken. Wilskracht is voor een korte tijd wel op te brengen, maar als we continu worden blootgesteld aan ongezonde verleidingen kan dit leiden tot wilsuitputting (ook wel egodepletie genoemd). Je raadt het natuurlijk al, uiteindelijk ga je voor de bijl!

Wilskracht is net een spier

Het goede nieuws is dat er ook een manier is om wilskracht te ontwikkelen. Wilskracht is net een spier die je kunt trainen, zodat hij sterker wordt. Je kunt dus meer zelfdiscipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen! Ik hoor je al denken, maar hoe pak ik dit aan? Zoals je met elke vorm van training doet, ga je ook hierbij stapje voor stapje te werk. Begin rustig aan, bouw langzaam op, probeer niet te veel tegelijk aan te pakken en stel realistische doelen. Pak bijvoorbeeld per week één slechte eetgewoonte aan. Na een inspanning is de spier ook uitgeput en heeft dan hersteltijd nodig om weer optimaal te kunnen functioneren, geef jezelf die tijd dan ook!

Maak het jezelf makkelijk!

Creëer binnenshuis een gezonde voedselomgeving. Gelukkig komt er ook buitenshuis steeds meer aandacht omtrent het onderwerp ‘gezonde voeding’. Ongezonde keuzes zullen nooit verdwijnen, maar het vergroten van het aandeel gezonde keuzes is een positieve trend om gezond keuzegedrag te stimuleren.

Hulp nodig om gewoontegedrag te veranderen, verleidingen de baas te worden, een gezondere omgeving binnenshuis te creëren en ook voorbereid op stap te gaan? Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod tijdens mijn 12 weken afvalprogramma.

Het expert team

Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering

Wil jij nu starten met blijvend afvallen?


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *