Hoe ontbijt de online diëtist zelf eigenlijk? Als een keizer, koning of bedelaar? Deze vraag krijg ik regelmatig en daarom zet ik maar al te graag mijn drie favorieten ontbijt opties op een rij. Daarnaast vertel ik ook hoe je gezond kunt variëren met de verschillende recepten.
Moet ik wel ontbijten?
Er is vandaag de dag nog steeds veel discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is niet per se noodzakelijk om te ontbijten, maar ik wil het wel aanraden! Waarom? Dat lees je in mijn uitgebreide artikel over de zin en onzin van ontbijten.
“Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.”
Mijn situatie
Ik focus mezelf op drie volwaardige hoofdmaaltijden gedurende de dag en vul deze aan met een of twee gezonde tussendoortjes. Ik luister hierbij naar mijn lichaam en eet op gevoel. Lees hier meer over de hoeveelheid maaltijdmomenten per dag. Daarnaast sport ik meerdere keren per week intensief en wandel ik dagelijks, waardoor mijn energiebehoefte hoger ligt dan de gemiddelde man. Ik ontbijt dan ook echt als een keizer, heerlijk! Schrik niet, maar mijn ontbijt is algauw 800 calorieën.
Mijn drie favorieten ontbijt opties
Voor het gemak gebaseerd op 500 – 600 calorieën.
Optie 1 – Magere kwark met diepvries fruit, noten en omega-mix (586 kcal)
250 gram magere kwark (skyr of griekse yoghurt 0%)
150 gram rood diepvries fruit
30 gram havermout (havervlokken en gepofte granen, spelt of boekweit)
20 gram walnoten
20 gram portie omega-mix
1 theelepel cacao
Optioneel: kruiden en specerijen (kaneel, cacao of vanille)
Opmerking 1: varieer met fruitsoorten
Opmerking 2: varieer met ongezouten noten, zaden en pitten
Optie 2 – Carrotcake havermoutpap (567 kcal)
250 ml magere melk (sojamelk of water)
50 gram havermout
100 gram winterpeen
20 gram ongebrande walnoten
20 gram portie omega-mix
1/2 theelepel kaneel
Bereiden
1. Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat 2 minuten op laag vuur koken. Draai het vuur uit en laat met de deksel op de pan 5 min. staan. Schil ondertussen de winter- peen en rasp fijn. Hak de noten grof.
2. Roer de peen en kaneel door de havermout. Verdeel en bestrooi met de noten en omega-mix.
Optie 3 – Volkorentoast met groenteomelet (564 kcal)
3 sneetjes geroosterd volkorenbrood
3 gebakken eieren
150 gram Italiaanse groentemix
1 eetlepel olijfolie
Kruiden en specerijen
Optioneel: klein laagje sriracha, chilisaus, mosterd of halvanaise of breng op smaak met kruiden en specerijen
Opmerking: varieer met groentesoorten (hoe meer, hoe beter!)
“Een gezond en stevig ontbijt voorziet je de hele ochtend van benodigde energie.”
Het expert team
Emilie Stassen, Lisette Kuik en Lizzy Luiten-Cuijpers
Experts in voeding & leefstijlverandering
Wil jij nu starten met blijvend afvallen?
0 Comments